Strategi för strategiska samarbeten för Sundsvalls kommunkoncern
Sundsvalls kommun har beslutat om en mötes- och evenemangsstrategi.
Fastställt av: Kommunfullmäktige.
Datum för fastställande: 2023-12-18.
Giltighetstid: Tills vidare, revideras i enlighet med mål som fastställs inför varje mål- och resursplan.
Ansvarig funktion: Näringslivs- och tillväxtchef.
Diarienummer: KS-2023-00604.
Målgrupp: Alla nämnder samt kommunala bolag inom Stadsbackekoncernen.
1. Strategi för strategiska samarbeten för Sundsvalls kommunkoncern
Sundsvall vill och behöver göra en förflyttning till att ta en position som präglas av stark utveckling och framtidstro för att vi ska kunna nå målet med 5 000 nya jobb fram till 2030. Detta behöver vi göra tillsammans med föreningar, näringslivet och andra viktiga intressenter som vi delar mål och värderingar med. Våra samarbeten behöver därför bidra till denna positionsförflyttning och till att vi uppnår våra inriktningsmål.
Med strategiska samarbeten menar vi långsiktiga samarbeten som skapar ömsesidig nytta där Sundsvalls kommunkoncern satsar resurser med syfte att driva mot inriktningsmålen i mål- och resursplanen och stärka Sundsvalls platsvarumärke. Avtalen ska innehålla någon form av motprestation. Detta är inte detsamma som välgörenhet eller bidrag. Det handlar inte heller om stöd för att en verksamhet ska finnas.
Sundsvalls kommunkoncern avser ha olika typer av strategiska samarbetsavtal, exempelvis inom idrott, näringsliv som kultur. Samarbeten kan finnas på lokal, regional, nationell som internationell arena. Finansiering av de olika samarbetena sker på olika sätt beroende på vad det är för typ av samarbete, men strategin ska vara en grund för hur vi styr innehållet i våra samarbeten mot de mål som finns i Sundsvalls kommun.
Tidigare har Sundsvalls kommun tecknat avtal för kommunikation och marknadsföring, så kallade sponsringsavtal. I och med denna strategi vidgar vi synen på samarbeten och tar bort begreppet sponsring för de långsiktiga avtal som regleras utifrån denna strategi.
Dessa avtal ska inte förväxlas med föreningsbidrag, anläggningsbidrag, arrangemangsbidrag samt bidrag till ungdomsverksamhet med mera. Dessa regleras och söks via kultur- och fritidsförvaltningen.
2. Syfte
Syftet med strategin för strategiska samarbeten är att driva mot inriktningsmålen i mål-och resursplanen och stärka Sundsvalls platsvarumärke. Strategin ger riktning för hur vi ska prioritera vilka samarbeten vi behöver för att nå våra mål och vilka motprestationer som styr bäst mot dessa mål.
Strategi gäller tills vidare men ska revideras i enlighet med mål som fastställs inför varje mål- och resursplan.
3. Mål
Sundsvalls kommuns tydliga finns formulerade i den beslutade mål- och resursplanen för 2023-2026.
- 5 000 nya jobb
- Ett Sundsvall som håller ihop
- Klimatneutralt Sundsvall
- En robust kommun
De strategiska samarbeten som Sundsvalls kommun går in i ska bidra till samtliga mål och de effekter som vi ser att de ska generera formuleras i nedan effektmål:
Mål 1 - bidra till Sundsvalls hållbara tillväxt
Sundsvalls kommun har satt ett tydligt mål på 5 000 nya jobb till 2030. Med en stor elintensiv etablering i Torsboda behöver vi växa med ca 10 000 nya invånare i vår kommun. De strategiska samarbeten som vi ingår ska tydligt bidra genom exempelvis rikta in sig mot nya gröna jobb, minskad klimatpåverkan samt att de styr till de spetsområden och styrkor som vi har inom vårt näringsliv så som IT/digitalisering, grön skogsindustri och bank/finans/pension.
Mål 2 - bidra till social hållbarhet
Att utjämna sociala skillnader i levnadsvillkor handlar om att skapa ökad trygghet och framtidstro i hela kommunen. De strategiska samarbetena ska bidra genom att exempelvis stärka folkhälsa, jämställdhet och mångfald genom aktiviteter i våra prioriterade bostadsområden.
Mål 3 - bidra till hållbar välfärd
Sundsvall behöver växa och bli fler för att säkra välfärden och utveckla ett hållbart och attraktivt samhälle så att vi kan leva ett gott liv nu och i framtiden. Kompetensförsörjning är därför en av kommunens största utmaningar, både för företagen i vår kommun och för oss själva. De strategiska samarbetena kan bidra genom att exempelvis fokusera på digitalisering och kompetensförsörjning.
Mål 4 - bidra till Sundsvalls positionsförflyttning
Sundsvall vill och behöver göra en förflyttning till att ta en position som präglas av stark utveckling och framtidstro. De strategiska samarbetena ska tydligt styra mot denna förflyttning och mot positionen Här skapas framtiden och våra värdeord samverkan, innovation, handlingskraft enligt vårt platsvarumärke. Här blir också synlighet såväl inom kommunen som på nationell nivå viktig. Inom detta mål finns även samarbeten som skapar positiva upplevelser och en attraktiv stad som vi alla trivs och mår bra i, exempelvis inom idrott och kultur. Vi vill att våra medborgare ska bli starkare ambassadörer och budbärare av vad Sundsvall erbjuder.
4. Principer
De samarbetsavtal som Sundsvalls kommun sluter med olika parter ska utgå från nedan principer.
- Alla samarbetsavtal ska avse varumärket Sundsvall, Sundsvalls kommun eller andra varumärken inom Sundsvalls kommunkoncern.
- Båda parternas åtaganden ska regleras i avtal och ska utgå från denna strategi.
- Hur parterna ska kommunicera och marknadsföra innehållet i avtalet ska regleras i avtalet.
- Ett samarbete ska vara långsiktigt, avtal kan skrivas upp till 5 år.
- Alla samarbeten ska präglas av öppenhet och transparens.
- Ambitionen är att samordna hela kommunkoncernens åtagande med en part i samma avtal. Om dotterbolag i Stadsbacken AB vill ingå ett eget samarbetsavtal med en part där Sundsvalls kommun redan har ett avtal behöver det föregås av dialog för att kunna få ut mesta möjliga av samarbetena.
- Dotterbolagen i Stadsbacken AB har inte rätt att ingå sponsringsavtal med part där avtalet eller det sammanlagda beloppet för avtalen överstiger 100 000 kr per år och motpart. Eventuellt undantag från denna regel förutsätter skriftligt godkännande av kommunstyrelsen.
- Vi ska eftersträva att ha större samarbeten för att uppnå målen.
Samarbetsparterna delar varandras värdegrund. - Motprestationerna ska ligga i linje med värdet på avtalet och definieras utifrån nedanstående kriterier.
4.1 Kriterier
De kriterier som finns i denna strategi ska användas som stöd i dialoger som Sundsvalls kommun har med dem vi ska teckna samarbetsavtal med. De ska inte ses som ska-krav. De motprestationer som vi kommer överens om i respektive avtal ska ligga i linje med dessa. Sundsvalls kommun kommer göra bedömningar och avvägningar mellan olika parter utifrån nedan kriterier.
- Avtalet ska bidra till alla fyra mål, även om fokus kan vara mot färre. Samarbetsparten ska kunna visa en plan och sina ambitioner inom alla fyra mål.
- Samverkansparten har en ordnad ekonomi.
- Samverkansparten främjar aktivt jämställdhet (ex även sociala skillnader) och mångfald (ex inkludering) i sin verksamhet.
- Samverkansparten främjar hållbar utveckling och klimatneutralitet i sin verksamhet.
- Samverkansparten når våra prioriterade målgrupper, med fokus på barn, ungdomar och unga kvinnor.
- Samverkansparten inom idrott är föreningar som finns i divisioner på nationell nivå, representerar enskilda idrottsmän/idrottskvinnor av hög nationell eller internationell klass samt har herr- och damidrott på likvärdiga villkor i en hög grad.
- Samverkansparten ska bedriva verksamhet som ger ett stort mervärde för Sundsvallsborna.
- Samverkansparten ska verka för drog- och dopningsfria aktiviteter.
- Samverkansparten ska inte ha andra sponsorer/samarbetspartners som strider mot kommunens värderingar.
5. Organisation och arbetssätt
Kommunstyrelsekontoret har det övergripande strategiska ansvaret för styrdokument och samtliga strategiska samarbeten. Det behöver dock finnas dialog i hela koncernen och något typ av forum som träffas kontinuerligt för erfarenhetsutbyte och dialog. Varje strategiskt samarbetsavtal ska ha en dokumenterad kundansvarig inskrivet i avtalet med uppgift att:
- Vara kontaktperson från Sundsvalls kommunkoncern (en väg in)
- Vara väl insatt i motpartens verksamhet
- Aktivt utveckla och driva samarbetet för att uppnå uppsatta mål
- Involvera andra funktioner inom kommunkoncernen vid behov
- Följa upp samarbetet under avtalstiden samt vid avtalsslut
6. Relaterade dokument
- Mål- och resursplan för 2023-2026
- Varumärkesplattform för platsen Sundsval
- Mötes- och evenemangsstrategi
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster