Arrendera (hyra) kommunal mark
Sundsvalls kommun köper, säljer, förvaltar och utvecklar mark. Vi arrenderar ut en del av kommunens mark.
Arrende är när en fastighetsägare (markägare) upplåter mark till någon annan. Arrendatorn kan vara en fysisk eller juridisk person. Det betyder att kommunen ger någon annan rätt att använda marken genom ett avtal mot betalning.
Du kan ansöka om att få arrendera kommunal mark för olika användningsområden som till exempel odling, bete, upplag, parkeringar eller för idrott med mera. Företag, föreningar eller privatpersoner kan ansöka om att använda kommunal mark. I samband med att vi handlägger ditt ärende måste vi undersöka om marken kan arrenderas ut. När vi ser att det inte finns några hinder skriver vi ett avtal mellan dig som ansöker och kommunen. Avtalet reglerar villkoren, bland annat storleken på markområdet som du ska använda, aktuell period, avgift och uppsägning. Villkoren i avtalet kan variera beroende på vad marken ska användas till. För att få använda marken betalar du en arrendeavgift varje år. Avgiften grundar sig bland annat på markområdets storlek, läge, vad marken ska användas till och andra villkor i avtalet.
Du kan läsa reglerna om vad som gäller för arrende i Jordabalken (1970:994) (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det finns fyra olika typer av arrende: jordbruks-, bostads-, anläggnings- och lägenhetsarrende.
Använda mark på offentlig plats
För mark som är detaljplanelagd som offentlig/allmän plats gäller andra regler än vad som beskrivs på denna sida. Exempel på allmänna platser är torg, park eller gata. Marken får bara upplåtas under kortare tid och polistillstånd krävs enligt ordningslagen för exempelvis uteservering, uppställning av en container, byggnadsställning, placering av skylt eller scen. För torghandel gäller särskilda regler samt att det inte krävs polistillsånd däremot krävs tillstånd från kommunen.
Information om torghandel och om hur du ansöker Öppnas i nytt fönster.
Information om allmän/offentlig plats och hur du ansöker Öppnas i nytt fönster.
Ordningslag (1993:1617) (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kommunala naturreservat
Om du vill använda mark i kommunala naturreservat behöver du söka dispens eller tillstånd. Kommunala naturreservat är skyddade enligt miljöbalken och omfattas av regler som bestämmer vad du får göra och inte får göra i området.
Anordna aktiviteter i kommunala naturreservat.
Ansök om arrende eller nyttjanderätt via e-tjänsten:
Om du är intresserad av att arrendera kommunal mark använder du vår e-tjänst. E-tjänsten guidar dig med din ansökan steg för steg.
Du kan även skicka en ansökan till:
Sundsvalls kommun
Mark och exploateringsavdelningen
851 85 Sundsvall
Vad måste jag skicka med min ansökan om arrende?
Du behöver bifoga en karta till din ansökan. Använder du e-tjänsten i länken ovan ingår en kartfunktion där du kan rita in önskat område.
Väljer du att skicka in ansökan per post kan du använda vår karta som stöd för att söka arrende. Sök upp fastigheten via fastighetsbeteckning eller adress och använd ritfunktionen för att rita in önskat område, skriv ut kartan och bifoga din ansökan. Behöver du hjälp med att rita in aktuell plats i en karta kan du kontakta oss.
Beskriv vad du önskar använda marken till och hur länge. Kom ihåg att ange kontaktuppgifter och om du är privatperson, företagare eller förening.
Observera att du inte kan ansöka om att använda mark som är offentlig/allmän plats via denna e-tjänst.
För mark som är detaljplanelagd som offentlig plats gäller andra regler. Sådan mark får bara upplåtas under kortare tid och polistillstånd Länk till annan webbplats. krävs. Exempel på offentliga platser är torg, park eller gata. Offentlig plats kan användas för exempelvis torghandel, uteservering, uppställning av en container, byggnadsställning, placering av skylt eller scen. För torghandel gäller särskilda regler Öppnas i nytt fönster. samt att det inte krävs polistillsånd däremot krävs tillstånd från kommunen.
Information om allmän/offentlig plats och hur du ansöker. Öppnas i nytt fönster.
Information om torghandel och om hur du ansöker. Öppnas i nytt fönster.
Välj Sök arrende och sen Kommunägda fastigheter.
Vi kan bara arrendera ut den mark som kommunen äger.
Vi gör alltid en bedömning när du skickar in en förfrågan om att arrendera kommunal mark. När vi bedömer om ett arrende är lämpligt eller inte tar vi hänsyn till bland annat vad marken ska användas till, markegenskaper, lämplighet, olika bestämmelser eller andra hinder som till exempel skyddad natur och fornlämningar.
Du kan se vilken mark kommunen äger i markkartan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Välj Sök arrende och sedan Kommunalägda fastigheter. Kommunalägd mark som inte går att arrendera visas när du klickar i Allmänna undantag.
Om området du vill arrendera är kommunalägd och inte visas när du trycker på Allmänna undantag kan du skicka in en ansökan via vår e-tjänst.
Observera att din förfrågan om att arrendera mark kommer att prövas av handläggare varför kartinformationen inte kan ses som heltäckande.
Här följer några exempel på allmänna undantag som kan vara ett hinder för arrende:
Kommunen hanterar endast kommunalägd mark
Lantmäteriet kan svara på frågor om vem som är markägare.
Detaljplanen reglerar/visar hur mark och vattenområden får användas
Den visar bland annat om mark är allmän platsmark eller kvartersmark.
Allmän platsmark får inte stängas av för allmänheten och får därför bara upplåtas tillfälligt, exempelvis för att ställa upp en container, eller annat som behövs kortvarigt. Tillstånd för att tillfälligt använda allmän plats söks hos polisen enligt ordningslagens regler. För torghandel gäller särskilda regler. Öppnas i nytt fönster.
Läs mer på Använda offentlig plats, torghandel, uteserveringar med mera. Öppnas i nytt fönster.
Kvartsmark är mark inom ett detaljplanelagt område som inte är allmän plats eller vattenområde. Detaljplanen visar vilken användning som är tillåten inom kvartersmark exempelvis bostäder, detaljhandel eller industri. Kvartersmark kan vara möjlig att arrendera, en bedömning görs för varje ansökan.
I vår karta kan du se vilken mark som exempelvis är allmän platsmark, kvartersmark eller om marken ligger utanför detaljplan.
Bestämmelser och riksintressen kan vara ett hinder
Det kan vara bestämt eller planerat att marken ska användas för specifika ändamål. Det kan handla om exempelvis friluftsliv, naturvård, vindkraft, framtida byggande av vägar, järnväg eller annan infrastruktur. Du kan läsa om olika riksintressen och om planerad markanvändning i den kommunala översiktsplanen Öppnas i nytt fönster..
Mark kan vara skyddad och begränsas av rättigheter
Vissa områden skyddas av olika anledningar, det kan exempelvis finnas naturreservat, djur- och växtskyddsområden eller byggnadsminnen som måste bevaras. Markens användning kan också begränsas av strandskydd eller fornlämningar och rättigheter. En rättighet kan exempelvis vara att någon har ett servitut för en väg eller en ledningsrätt för underjordiska ledningar.
Förorenad mark
Mark kan vara förorenad. Mark som är sanerad kan ändå vara olämplig beroende på vad man ska använda den till.
När du arrenderar mark avtalar vi om hur lång tid som är lämplig. Vi gör alltid en bedömning i varje ansökan om hur lång arrendetiden ska vara.
Det är vanligt att ett arrendeavtal förlängs per automatik och löper vidare med samma villkor, om det inte sägs upp. Läs ditt arrendeavtal eller stäm av med oss för att få veta vad som gäller i ditt fall. Du kan även läsa mer om olika uppsägningstider under frågan Jag vill säga upp mitt arrende – vilken uppsägningstid gäller?
Du som arrenderar mark betalar oftast en årlig avgift. Avgiftens storlek beror bland annat på villkoren i avtalet, markområdets storlek och läge, varför du vill arrendera marken och vad du vill göra med den.
Tillfälliga upplåtelser på allmän/offentlig platsmark har egna regler för avgifter och tillstånd.
Information om allmän/offentlig plats och hur du ansöker. Öppnas i nytt fönster.
Du säger upp ditt arrende genom e-tjänsten.
Du kan också skicka din uppsägning via post till:
Sundsvalls kommun
Mark och exploateringsavdelningen
851 85 Sundsvall
Glöm inte att uppge vilket arrendeavtal uppsägningen gäller, fastighetsbeteckning och från när uppsägningen ska gälla. Det är viktigt att rätt part säger upp avtalet. Om det är flera arrendatorer behöver alla säga upp avtalet eller en fullmakt bifogas.
Både du som arrendator och kommunen kan säga upp ditt arrendeavtal. Det finns ofta en ömsesidig uppsägningstid i avtalet.
Om du vill säga upp ditt avtal är det viktigt att du säger det inom avtalad tid. Du kan läsa i arrendeavtalet när en uppsägning ska ske för att den ska vara giltig. Uppsägningstiden varierar beroende på vad som står i avtalet, den kan vara exempelvis tre månader eller sex månader.
I vissa fall kan ett arrende avslutas per automatik, då står det i avtalet att det inte behöver sägas upp.
Om arrendet sägs upp ska du flytta från arrendeområdet när arrendetiden är slut. Kommunen ska godkänna arrendeområdets skick efter att du lämnat och städat området. Det är bra om du kallar kommunen till besiktning av området.
Kontakta oss om du är osäker på vad som gäller för ditt avtal.
Du säger upp ditt arrende genom e-tjänsten:
Det finns fyra huvudformer av arrenden:
Jordbruksarrende
Med jordbruksarrende menas upplåtelse av mark och/eller byggnader för jordbruk som bedrivs som en verksamhet.
Det finns två typer av jordbruksarrende, gårdsarrende och sidoarrende. I ett gårdsarrende ingår både mark och en bostad, medan ett sidoarrende är endast mark upplåten för till exempel odling eller bete. Odlingslotter är inte jordbruksarrende. Öppnas i nytt fönster.
Bostadsarrende
Ett bostadsarrende är mark där det finns bostadshus, eller rätten att bygga ett sådant, där arrendatorn kan bo. Den vanligaste formen av bostadsarrende är för fritidshus och den som arrenderar måste vara en enskild person.
Sundsvalls kommun upplåter inga nya bostadsarrende i dagsläget.
Anläggningsarrende
Ett anläggningsarrende är mark som upplåts för att bedriva någon form av näringsverksamhet. Det kan finnas befintliga byggnader och arrendatorn får uppföra nya byggnader avsedda för näringsverksamheten. Vanliga anläggningsarrenden är vindkraft, bensinstation och restaurang.
Observera att arrendatorn ska bedriva näringsverksamhet. Därmed är det inte ett anläggningsarrende när exempelvis en ideell förening arrenderar mark till en klubbstuga eller en hobbyfiskare arrenderar mark till en sjöbod. Då är det istället lägenhetsarrende.
Lägenhetsarrende
En arrendeform för arrenden som inte är jordbruksarrende, bostadsarrende eller anläggningsarrende. Exempel på lägenhetsarrenden är uppställnings- eller parkeringsplats, båtplats, båthus, fotbollsplaner eller för en klubbstuga till en förening eller annat som inte passar in i övriga arrendeformer.
I våra avtal begränsas ofta arrendatorn att upplåta arrendet i andra hand.
Det betyder att om du exempelvis vill hyra ut del av arrendeområdet till någon annan behöver du vårt godkännande.
Läs ditt arrendeavtal eller kontakta oss för att vara säker på vad som gäller i ditt fall.
Trädfällning inom ditt arrendeområde kan vara tillåtet men det måste ske i samråd med kommunen. Personen som tar ned träd ska alltid ha försäkring och motorsågskörkort lägst klass B. Om du vill ta ned träd inom ditt arrendeområde ska du skicka en förfrågan till oss. Beskriv vad du vill göra och bifoga alltid bild på området och träden. Skicka din förfrågan till mark- och exploateringsavdelningen.
Att olovligen ta ner träd på kommunens mark kan klassas som skadegörelse.
Kontakt
Stadsbyggnadsnämnden
Myndighetspostlåda
E-post: stadsbyggnadsnamnden@sundsvall.se
Adress: Stadsbyggnadskontoret, 851 85 Sundsvall
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Bygga, bo och miljö
- Anmäl misstänkt matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmäla bostäder för registrering eller beställa utdrag från lägenhetsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - Attefallsåtgärd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - eldstad/rökkanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan - installation eller ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan kyltorn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Anmälan om värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansök om vägbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - förhandsbesked Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan - strandskyddsdispens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om egensotning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om tillstånd för explosiv vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan/anmälan eget avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa kartutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställa nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av gränsvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Beställning av lantmäteriuppdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka tid med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygg- och exploateringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - komplementbyggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ny byggnad eller anläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - plank eller mur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - skylt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - tillbyggnad (bygga ut en byggnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - transformatorstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglov - ändring av byggnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Bygglovguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Digitalt ritningsarkiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Flytta till Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kom i kontakt med en bygglovhandläggare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kommunal mark - använda, köpa eller sälja mark till kommunen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Livsmedelsverksamhet - lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Lämna svar på grannehörande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Marklov - markåtgärder inom detaljplanerat område Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Mobilitetsredogörelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Registrering av medelstor förbränningsanläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Rivning - ansökan om lov Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Räddningstjänsten - Ansökan om tillstånd för brandfarlig vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Skicka delgivningskvitto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkter på sol- och vindkraft i Översiktsplan Sundsvall 2040, granskningshandling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Var med och utforska hur framtidens resande kan se ut i Sundsvall - vi söker testfamiljer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster